perjantai 6. tammikuuta 2012

Sukupuoli ei ole kirosana

Matti Koskinen kirjoittaa N2 Kolumnissa (HS Nyt 1/2012) otsikolla "Lopettakaa urpoilu" tärkeästä aiheesta - sukupuolen merkityksistä pelatessa. Katsottuani Gamer Girl Manifeston (linkki alla) en voinut olla ajattelematta, kuinka viatonta sukupuolen tarkastelu on rahapelitutkimuksessa. Manifesto on kolmen nuoren amerikkalaisen naisen tilitys siitä, mitä on olla pelaaja ja nainen. Se, kuinka paljon amerikkalaiseen (?) pelaamiseen voi liittyä rasismia, seksismiä ja seksuaalivähemmistöjen inhoa, jättää sanattomaksi.

Rahapelimaailmassa naisella on monta roolia. Naiseus on muokattavissa sekä pelaajan että katsojan näkökulmasta. Missä ovat pokeriprinsessojen kaltaiset naispuoliset pelaajat? Toki ainoasta pokeriprinsessasta tehtiin nopeasti ikonin sijaan tavis, sillä jos tyttö voi voittaa, niin kuka tahansa meistä voi voittaa! Pokerinaisten parissa on niitä, jotka osaavat hyötyä sukupuolisuudestaan. Seksikkyys ja seksuaalisuus ovat mahdollisia keinoja edetä ja voittaa. Pokerimaailmaan näyttää mahtuvan myös vahvoja naisia, joiden pelitaidoissa ei ole mitään vikaa.

Suomalaisen rahapelitutkimuksen parissa tuskaillaan sukupuolierojen ja naisten vähäisen osallistumismäärän takia. Gamer Girl Manifesto on todistus seksismistä, mutta myös todiste sukupuolten epätasapainosta pelikentällä. Eikö pelaajan taidoilla olekaan väliä? Eikö pelien maailmassa ole tilaa myyttisille jumalattarille tai edes tarunhohtoisille sankarittarille? Pallas Athenasta ei ehkä kannata tässä kontekstissa edes puhua, mutta olihan populaari Xenakin suuri soturiprinsessa.

Miksi pelimaailmassa nuorten naisten täytyy ottaa kuulokkeet pois korvilta? Se tuntuu hurjalta, kun ajattelee, että samalla verkossa miespelaajat tekeytyvät naisiksi, jotta heitä pidettäisiin huonoina pelaajina ja vähäpätöisinä vastustajina. Pelikenttä muuttuu ulkopuolisen silmissä yhtäkkiä linnoitukseksi, jonka portinvartijoina toimivat miehet ja jonne naisilla ei ole selkeää pääsyä. Keittiö ei voi olla ainoa paikka 'oikeille' naisille, jos samalla internet on täynnä 'vääriä' naisia. Sukupuolella on selkeästi väliä: naiseus on pelkkää biologiaa ja alhaista sosiaalista statusta, jos Gamer Girl Manifestoon on uskominen.

Kuten rahapeleihin ja peleihin liittyy erilaisia alakulttuureita, myös pelaajakulttuureita on varmasti monia ja toisistaan poikkeavia. Esimerkiksi Girls' Guide to Poker opettaa naisia pelaamaan ja hyödyntämään naisellisia keinoja. Gamer Girl Manifesto riisuu naiseuden ja paljastaa naispuolisen pelaajan. Sukupuoli ei ole kirosana.

Gamer Girl Manifesto:
http://www.dailymotion.com/video/xndd78_mute-the-d-kwads-gamer-girl-manifesto-new-challenger-turbo_videogames

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti